DHZ Steady-cam houder

Nov-26-2011

In onze vorige blog-post waren enkele actionshots te zien waarbij de camera met de auto meebewoog. Nu zijn er een aantal vragen geweest van enkele Tamiyagekken die zich afvroegen hoe we dat nou precies hadden aangepakt. Daarom hebben we een korte how-to in elkaar gestoken om dit eens even haarfijn uit te leggen ;)

Helaas hebben Joran en ik tijdens het maken van deze steady-cam houder geen foto’s gemaakt, maar het resultaat spreekt aardig voor zich.

Laten we beginnen met de benodigdheden om dit te kunnen maken:
- Een of meerdere doe-het-zelf winkels
- Tijd
- Geld
- IJzerzaag
- Boormachine
- Verwarmingsbuis (diam. 12mm)
- 3x 90˚ klemkoppelingen
- 1x T-stuk klemkoppeling
- 5x CV-buisklemmen (deze zitten altijd in de verpakking bij CV-beugels)
- Staaldraad
- 2x Draadklemmen
- PVC-plaatje
- Statiefschroef

Eigenlijk is het nu heel simpel om het geheel in elkaar te steken. De verwarmingsbuizen moeten op gewenste lengte worden gemaakt (deze verschilt natuurlijk per persoon). En daarna is het een kwestie van de buizen net als bij een bouwpakket aan elkaar verbinden middels de klemkoppelingen. Daarna het PVC-Plaatje klaarmaken door de gaten op de juiste plek te boren om deze te bevestigen aan de houder (en natuurlijk ook gelijk de gaten te boren om de camera erop te monteren), deze plaat wordt vervolgens met de klemmen die bij de CV-beugels zitten aan de houder vastgezet.

De cameraplaat van PVC bevestigd op de CV-buisklemmen.

De stang naar het handvat hebben wij onder een hoek geplaatst, daardoor hangt de camera recht als de houder met camera erop wordt gebruikt. Door het gewicht van de camera gaat de boel anders nogal voorover hellen. Wat de juiste hoek is voor deze stang, verschilt natuurlijk per camera en die wordt dan ook het beste gevonden door een beetje te klooien totdat hij recht hangt ;)

Om er zeker van te zijn dat de boel niet zal verzakken als de camera gemonteerd zit, hebben wij ervoor gekozen om het geheel te zekeren met een staalkabel. Dit leek ons na enkele heavy-duty tests namelijk wel noodzakelijk ;)
Deze staalkabel wordt  middels de draadklemmen aan de PVC-plaat bevestigd en met nog een andere klem die we bij de CV-beugels vinden aan de stang naar het handvat. Zet tussen de stang en de klem nog wel even een stukje rubber zodat deze op zijn plek blijft zitten (een postbode elastiek voldoet al).

Met de staalkabel ondersteuning, ARTR

Hij is nu bijna klaar om te gebruiken, het enige wat nu nog moet gebeuren is het inkorten van de staalkabels en het regelen van een statiefschroef. Dat laatste bleek helaas nog niet zo makkelijk, maar uiteindelijk heeft een fotoboer ons hieraan weten te helpen. De verkrijgbare statiefschroeven zijn allemaal niet lang, vandaar dat het ook echt van belang is om een plaat PVC te gebruiken als montageplaat voor de camera. Een stuk hout is al gauw te dik, een plaatje aluminium daarentegen zal het doel ook prima dienen ;)

Gepost in Electronica, Garagenieuws, Gekkenpraat, Tools, tuts & tips
  1. gnomefreedom @ November 27, 2011, 10:06

    Misschien ligt het aan mij, maar ik zie niet hoe deze zou moeten werken. Een steady cam gecorrigeerd bewegingen op 2 of 3 axis. Ik zie hooguit dat deze een beetje op en neer kan klappen? Wellicht heb ik het verkeerd, maar zou er foto’s kunnen komen, misschien ook een film van hoe deze uit ziet met een camera er op en tijdens het beweging? Ik ben zeer benieuwd naar.

  2. monster_beetle @ November 27, 2011, 12:03

    Hoe zal ik het zeggen… Een steadycam houder waar jij op doelt is natuurlijk een technisch hoogstandje wat ook veel geld kost om te maken. Wat hier gebeurd, is dat je de camera erop bevestigd en dat je op deze manier laag kunt filmen terwijl de camera behoorlijk stabiel blijft. In zekere zin blijft hij dus “steady” terwijl je lage shots maakt.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.