BulletHD actioncam review

Sep-11-2011

Voor veel tamiyagekken is het filmen en fotograferen van de modellen ook onderdeel van de fun, wat ook hier op de frontpage regelmatig te zien is (zoals hier en hier). Echter willen sommige filmers nog verder gaan en niet alleen het model van buiten filmen, maar ook de actie vanuit het model zelf vastleggen. Het filmen vanuit het oogpunt van het model zelf geeft een uniek perspectief.

Om dit te doen kun je natuurlijk je videocamera op je model vastbinden, maar er zijn elegantere oplossingen voor: de actioncams. Deze camera’s zijn klein en licht en ontworpen om de nodige schokken te overleven.

Een van deze camera’s is de bulletHD, via de Nederlandse importeur (Quality Works) hebben wij daar twee van meegekregen om deze gedurende ruim twee weken flink aan de tand te voelen.

Het eerste wat opviel bij het uitpakken van de camera’s, was de degelijke bouwkwaliteit. De behuizing van de camera’s is geheel van aluminium en voelt erg solide aan. Wanneer je de achterkant van de camera los schroeft, kom je bij het gedeelte om de batterij en het SD-kaartje te vervangen. Hier zitten nog twee rubber ringen tussen, waardoor de camera waterdicht is. Dit gedeelte ziet er stevig uit, alleen viel ons op dat de batterijklemmetjes bij één van de camera’s al aardig wat aan stevigheid hadden verloren, deze waren verbogen en gebroken. Bij de andere camera waren deze nog volledig intact. Bij het vervangen van de batterij krijg je de indruk dat deze klemmetjes snel kunnen breken.

De camera filmt in 720p HD en is daarnaast ’s werelds eerste actioncam waarmee 12-megapixel foto’s gemaakt kunnen worden.

De camera’s werden geleverd met tal van montagemogelijkheden, van rubber klemmen tot aantrekbanden met klittenband. Met deze accessoires kun je de camera’s bijna overal op monteren. We kwamen erachter dat er ook nog een bijbehorende zuignap is, deze zat helaas niet bij de demomodellen inbegrepen. Daarnaast worden er ook bijpassende plakkertjes meegeleverd, om de houders te bevestigen. Je krijgt niet alleen montageaccessoires bij de camera, maar ook een reisetui om de boel zo veilig te kunnen vervoeren.
(Klik op de foto’s voor extra groot formaat)

bevestiging1

bevestiging2

Nadat we de camera op de Stadium Blitzer hadden gemonteerd, was het tijd om er een stukje mee te rijden. Zonder de plakkertjes gebruikt te hebben, hadden we toch de indruk dat het bevestigingsmateriaal de camera erg goed vasthoudt, en hadden geen moment het gevoel dat deze eraf zou vallen. Met de plakkertjes heb je uiteraard nog meer garantie dat de camera blijft zitten.

Na het rijden was het tijd om de camerabeelden in te laden. Bij het echte off-road bashen zagen we dat de beelden erg schokkerig waren, vanwege de vele trillingen die de camera krijgt te verduren. Wellicht waren onze bevestigingsmethoden niet ideaal, ook omdat het chassis niet de mogelijkheid bood om de plakkers te gebruiken. Dit zou een stabieler beeld tot gevolg kunnen hebben, dit kunnen we echter niet garanderen. Off-road gaat er natuurlijk veel beweging door een chassis heen.

On-road ligt een auto vele malen stabieler en zal dan ook een beter en stabieler beeld tot gevolg moeten hebben. Dus, tijd om de set-up ook maar eens kennis te laten maken met het mooie vlakke asfalt. De bevestigingsmethode is nog steeds gelijk aan die van off-road set-up. Dit gaf simpelweg geweldige resultaten, een mooie snelheidsbeleving en scherp en stabiel beeld.

Op crawlers is een dergelijke camera ook zeer goed te gebruiken aangezien hier, ondanks dat er off-road wordt gereden, natuurlijk altijd stabiel en rustig wordt gereden.

Natuurlijk hebben wij het niet kunnen laten om de camera ook nog even op onze 1:1 auto te bevestigen en zo het Zweedse landschap waar wij dit alles hebben getest, voor een deel vast te leggen. Zoals hieronder valt te zien.

Al met al zijn wij erg tevreden over deze camera. Hij doet over het algemeen degelijk aan en geeft een gevoel dat je met goed spul te maken hebt dat tegen een stootje kan. Hij is waterdicht wat in sommige situaties erg praktisch kan zijn.
Uiteindelijk gaat het natuurlijk ook om de beeldkwaliteit, dat is toch de essentie van een camera… Hierover zijn we ontzettend te spreken, het is een groot voordeel dat hij in HD filmt wat lang niet bij alle actioncams het geval is.

Het enige nadeel wat wij hebben ervaren zijn de toch ietwat fragiele batterijklemmetjes. Deze zal je natuurlijk niet vaak gebruiken aangezien je voor het opladen van de camera de batterij niet hoeft te verwijderen, maar de camera via zijn ingebouwde USB poort kunt opladen.

De adviesprijs van deze camera bedraagt €199,- en wij hebben het gevoel dat deze camera ondanks dat hij niet heel goedkoop is wel degelijk waar voor zijn geld biedt. Ook is er voor de iets kleinere portemonnee de BulletHD Lite, welke €159,- kost.

Meer informatie over de BulletHD vind je hier.

Gepost in Reviews
 1. SiR-ROUND @ September 11, 2011, 16:05

  Hmmm, 720p is niet echt HD. En wat ik zie is een enorme hoop compressie artifacts en echt geen scherp beeld. Zit er een SD card in de cam of verlies je kwaliteit door iets draadloos te streamen?

  Sorry…

 2. monster_beetle @ September 11, 2011, 17:14

  Die compressie artifacts, zijn geen compressie artifacts. Maar zijn gevolgen van puur tegenlicht, heel logisch dus. Je neemt op op een SD-kaart. En het beeld ben ik zeer tevreden over, je hebt op deze auto natuurlijk te maken met veel zeer kleine trillingen. Ook voor mij veruit het beste onboard beeld wat ik heb gezien. Zal je hem op een crawlen monteren, dus zonder al die trillingen dan heb je helemaal perfect beeld. Met de droogtest (zonder rijden) was haarscherp beeld dan ook het geval.

 3. Burrito @ September 20, 2011, 10:16

  het trillen van het beeld komt ook deels door het gebruik van de plastic houder, omdat deze 360 graden kan draaien zit er wat extra speling in (dus zelfs als de basis goed vast zit kan de camera nog iets bewegen)… een simpel plakbandje om de plastic houder (het draaideel) lost dit meerendeel op.

  mbt tot de artifacts, over het algemeen komen deze compressie artifacts eerder van de compressie na editting dan van de camera zelf.

Reageer

Je moet ingelogd zijn om te reageren.